Buro EU | in gesprek over Europa

Over dit project

Van november 2017 tot mei 2018 ontwikkelde de Luisteracademie Buro EU, een artistiek maatschappelijke interventie in de sociale omgeving gemaakt om gesprekken uit te lokken over wat Europa betekent voor mensen in Amsterdam Noord. In opdracht van de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord en met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten ontstond een mobiel pop-up kantoor dat overal door Amsterdam Noord door ons werd opgebouwd. Zo bezochten we buurtrestaurants, de markt, en het lokale verzorgingstehuis en vele andere lokale plekken om verhalen te verzamelen van Noorderlingen over Europa.

 

We kozen voor de vorm van een ‘Bureau’ dat zich speels en laagdrempelig en zeer lokaal aanwezig is en de interactie zoekt met mensen op straat, om de lokale verhalen en meningen te verzamelen over Europa, juist in contrast tot het Europa dat vaak wordt gezien als bureaucratisch, ver weg en onbenaderbaar.

 

De meningen en verhalen verzamelden we per dag steekproefsgewijs. De hoofdlijnen van de gesprekken hielden we bij in onze gespreksnotities. Daarnaast legde Dessie Lividkou het proces en de verschillende naast elkaar bestaande perspectieven op Europa vast door middel van het onderstaande filmpje. Ook illustreerden we de verschillende ideeen die er in Noord bestaan over Europa door middel van portretfotografie gekoppeld aan citaten van gesproken inwoners van Noord. Deze werden gepresenteerd tijdens de expositie in de Modestraat, die op 9 mei 2018, de Dag van Europa, werd geopend.

Zie meer op de website van dit project: www.buro-eu.nl

Datum

May 09, 2018

Categorie
Gespreksontwerp - en moderatie, keynotelistening, lokale luisterkracht