Nieuwsgierige Koffie

Credits to Trevor Bexon

07 sep Nieuwsgierige Koffie

Hoe ziet het leven eruit van de glazenwasser, die forens die altijd dezelfde trein neemt als jij, de meneer van de bewaking of eigenaar van de tattooshop om de hoek? Dat onderzoeken we de komende vier maanden in ons sociaal experiment “Nieuwsgierige Koffie”. In 4 maanden tijd drinken we met 4 onbekenden 4 keer koffie om het verhaal van die ander te leren kennen. Thee is ook een optie ; ) Als er maar ruimte ontstaat voor een gesprek dat verder gaat dan het weerbericht.

Leuk en aardig, maar hoezo? 
Volgens Roman Krznaric is er werk aan de winkel als het gaat om onze empatische vermogens. Hoewel we van nature sociale wezens zijn en 98% van de mensen in staat is zich in te leven in anderen en een empathisch wezen is, rijzen eenzaamheidscijfers onder alle leeftijden de pan uit. Ook toont Amerikaans onderzoek aan dat er een groei is van narcisme, een ziekelijke focus op het individu. Om nog maar niet te spreken over hoe we ons verhouden tot rampspoed in bijvoorbeeld Syrië, Lesbos en Calais. Hoewel we met meer empathie niet direct alle wereldproblematiek kunnen oplossen, is inlevingsvermogen in je alledaagse leven wel te beoefenen. Ondertussen word je je ook bewuster van je aannames en oordelen over anderen en kun je onderzoeken of die wel zo waar zijn.

 

Met wie praat ik dan?
We hebben 4 categorieën van onbekenden bedacht. Voor alle gevallen geldt: je kent ze niet persoonlijk, ze leven, wonen of werken in jouw omgeving en ze zitten niet in je eigen sociale netwerk. Je kiest zelf wie jij uitnodigt. Wat ons is opgevallen deze week is dat als je eenmaal je blik hiervoor opent, je wel koffie kunt blijven drinken! 
  • Alledaags: iemand die je eigenlijk heel regelmatig tegenkomt maar nooit spreektLoesje
  • Nieuwsgierig: iemand wiens leven heel anders is dan het jouwe, en je nieuwsgierig naar bent
  • Antipatie: iemand wiens levensstijl of opvattingen zo is dat je best redenen hebt om geen open en nieuwsgierig gesprek mee aan te knopen. Bij ons werden genoemd: mensen die heel zwart-wit denken genoemd, homohaters, die ingewikkelde collega die altijd alleen maar praat, extreem religieuze mensen, en mensen die vluchtelingen liever kwijt dan rijk zijn.
  • Freestyle: na drie keer heb je hopelijk de smaak te pakken en nodig je spontaan de hele buurt uit voor de koffie 😉 Je kunt ook denken aan een herhaling van categorieen hierboven of een ‘blind coffee’ – laat je collega of een vriend of vriendin je voorstellen aan iemand.

 

Hoe begin ik?

Belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent naar die ander en plezier hebt in het onderzoek. Het beginnetje is misschien wat onwennig. Bij De Correspondent knoopten ze gesprekken aan door mensen wat vaker een compliment te geven. Ben je eenmaal in gesprek, dan kun je noemen dat je mee doet met dit experiment.  En je die ander graag beter wilt leren kennen. Dat hielp ons in ieder geval over de drempel en naar de koffiezaak. Vind iemand het te spannend of raar? Dat kan natuurlijk ook, even goede vrienden. We hebben dat zelf nog niet meegemaakt. Maar eens moet de eerste keer zijn.

 

Waar ga ik het in vredesnaam over hebben? 
Ben je eenmaal bij de koffiezaak, stel die ander in het begin ook op z’n gemak door te benoemen dat het voor jou ook nieuw is, op deze manier iemand leren kennen. Wellicht helpt het jou om vooraf te bedenken wat je nieuwsgierig maakt naar die ander: hoe kwam diegene tot die baan? Wat is het moedigste wat die ander ooit heeft gedaan? Wat zou hij of zij graag willen dat anderen over hem zeggen als ie er niet meer is? Wat maakt iemands dag goed? Die vragen kun je dan achter de hand houden. Maar bovenal: probeer je in te leven in iemands anders leven en open te luisteren naar waar die ander mee komt. En daarnaast is het een experiment, dus je mag ook vrij wat proberen.
 
Oké, I’m in. En nu?
Tof dat je meedoet! Stuur ons dan meteen even een mailtje; stefanie@deluisteracademie.nl Dan houden we je op de hoogte van hoe het iedereen vergaat en sturen we je wekelijks leuke en nuttige tips. Ook kunnen we je via WhatsApp voorstellen aan andere mede-onderzoekers. Zo onderzoek je samen met een groepje enthousiastelingen hoe het leven van nabije vreemden eruitziet. Omdat dit voor ons ook een experiment is, vinden we het ook leuk om je verhalen te horen: hoe reageerde de kassajuffrouw toen je over Nieuwsgierige Koffie begon? Hoe ging het gesprek met die overbuurman? Hoe luister je en welke vragen stel je? 
 
Nieuwsgierige koffie – espresso style
  • drink binnen 4 maanden 4x een kop koffie met een onbekende uit je directe omgeving
  • doe dit met vier verschillende type onbekenden: iemand die je elke dag ziet, naar wie je nieuwsgierig bent, iemand naar wie je met (wat) antipathie kijkt en freestyle, de 4e categorie vul je zelf in
  • verdiep je in die ander door aandachtig te luisteren, open vragen te stellen en je in die ander te verplaatsen
  • deel je ervaringen met ons op de Facebookpagina van De Luisteracademie of stuur een mailtje naar stefanie@deluisteracademie.nl

 

Bronnen:
Over de foto: door Trevor Bexon (Creative Commons) 
Geen reactie's

Geef een reactie