En de vraag is…

Patrick in gesprek

21 sep En de vraag is…

Zondag 20 september voerden we prachtige gesprekken met bezoekers van hèt vredesfestival van Den Haag: “Peace in the Park”. We beluisterden hun ervaringen van vrede en we gingen op zoek naar de vraag die echte verbinding met de ander dichterbij brengt. Welke vraag zouden ze vaker gesteld willen krijgen? Welke vraag doet er echt toe en maakt een goed gesprek? Uit ons onderzoekje blijkt dat er zijn een paar vragen zijn die bijna iedereen van tijd tot tijd voorgelegd wil krijgen.

  •  We willen worden bevraagd op wat ons echt drijft, wat onze passie is, en waarom we de dingen doen die we doen. Vragen zoals: “Ben je gelukkig?”; “Waar geloof je in?”, “Hoe gaat het echt met je?”
  •  We willen uitgenodigd worden om beide benen in het hier en nu zetten. Even stil laten staan bij ‘wie je vandaag blij hebt gemaakt’, en ‘wat je hier en nu bezig houdt’.

Toen we de bezoekers tijdens het experiment ook de vraag aan elkaar lieten stellen, gebeurde er iets bijzonders. Als de vragensteller echt interesse toont, aandachtig luistert en af en toe doorvraagt, ontstaat een prachtig open gesprek. Maar zonder aanmoediging droogt het snel op. Het blijkt spannend om je verhaal te delen. Zoals een stoere jonge student zei: “Leuk en aardig dat hij me nu mijn vraag stelt. Maar ik geef niet zomaar antwoord. Want is hij echt geïnteresseerd? Kan ik iets wat misschien kwetsbaar is, ook zeggen?” 

Met de geïnteresseerde vraag ben je dus goed op weg; met een open luisterhouding wordt het vuurwerk!

 

Geen reactie's

Geef een reactie