Keynotelistener tijdens Ambtenaar 2.0dag

Keynotelistener Ambtenaar 2.0dag

03 nov Keynotelistener tijdens Ambtenaar 2.0dag

Op 9 oktober 2015 was Stefanie aan de slag als Keynotelistener bij het jaarlijkse congres van Ambtenaar 2.0. Ze voerde gesprekken met deelnemers over hun visie op ambtenaar van nu en de toekomst, luistervinkte samen met enkele collega’s bij workshops en gaf de reflecties terug tijdens de plenaire afsluiting van dit grootschalige congres met meer dan 400 publieke professionals.

De volgende observaties vielen haar en mede-luisteraars Mikis de Winter en Marieke Schenk op:

  • De idee van Ambtenaar 2.0, de professional die (digitaal) aansluit bij de samenleving is algemeen omarmd. In onze gesprekken beluisterden we vooral de vraag hoe ze die visie concreet vorm geven temidden van alle politieke en ambtelijke drukte. Oftewel: welke stappen neem ik tussen Ambtenaar 1.0 en Ambtenaar 2.0?
  • Over Ambtenaar 2.0 wordt gesproken als zeer autonome en zelfsturende professional: jij geeft als ambtenaar vorm aan je werk, vanuit je sterke punten en talenten. De manager die  taken hiërarchisch verdeelt, wordt als achterhaald benoemd.
  • Ons viel veel technisch taalgebruik op: “ik ben zo voorgeprogrammeerd”, “in de toekomst staat mijn werk uitgewerkt op een dashboard”, “de inhoud van de workshops moet een plek krijgen op de harde schijf”
  • Naast de technische benadering viel ons tegelijk herhaaldelijk de vraag naar reflectie op waarden en zingevend werk op – Wat definieert een goede ambtenaar? Hoe breng ik mijn eigen waarden en die van de organisatie in balans?

 

 

Als keynotelistener leggen we ons oor te luister naar dat ‘wat de toon zet’ tijdens een bijeenkomst. Waar een keynotespeaker wordt uitgenodigd zijn toonaangevende opvattingen, onderzoek of positie toe te lichten, zoeken we als keynotelistener op wat er inhoudelijk en procesmatig speelt tijdens een bijeenkomst of congres. Welke thema’s zien en horen we op verschillende manieren en plekken terugkomen? Welke stemmen krijgen de ruimte en welke worden eerder terzijde gelegd of gesmoord? Wat is de onderstroom tijdens de bijeenkomst?

De term keynotelistener is het eerst actief gebruikt en beschreven in de context van lobby en advocacy op het gebied van de klimaatsdoelstellingen. In Groot-Brittanie nodigde een groep NGO’s en betrokkenen bij duurzaamheid, beleidsmakers, politici en andere beslissers uit om in aanloop naar de VN conferentie Rio+20 VNconferentie naar hun beraadslagingen te luisteren. Deze beslissers werden gevraagd het beluisterde terug te reflecteren naar de groep. Hierop volgde een intensieve dialoog over de verschillende perspectieven op Rio+20 en de benodigde interventies ten behoeve van het klimaat (Gosling et al).

1Reactie
  • Harry van de Pol
    Geplaatst op 20:09h, 03 december Beantwoorden

    Leuk idee, dat luisteren naar de grondtoon :-)!
    Ik zie het je helemaal doen.
    H@rry

Geef een reactie